Az örök klasszikus...
Amikor először megismerkedtünk a medvehagymával, szinte folyamatosan pogácsát készítettünk belőle. Később aztán elkezdtünk kísérletezni vele, és rájöttünk, hogy mennyi minden más finomság is kerekedhet belőle. (Pesto, leves/krémleves, töltött húsok, stb.)
De most íme a medvehagymás pogács receptje:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 10 dkg medvehagyma levél
- 2 tojás sárgája
- 1 dl tejföl
- 25 dkg Rama
- 3 dkg élesztő
- 1 dl tej
- só ( sótól függően kb. 1 teáskanálnyi, nálam tengeri só)
- 1 dkg cukor
Az élesztőt cukros langyos tejben felfuttatjuk.
Egy nagyobb méretű tálban elmorzsoljuk a lisztet a rama-val. Ezután hozzáadjuk a felfutott élesztőt, a tejfölt, a tojások sárgáját, majd megsózzuk. Jó alaposan összedolgozzuk, dagasztjuk. Meleg helyen folpackkal letakarva fél órán át kelesztjük.
Amíg a tésztánk kel, előkészítjük a medvehagymát. Jó alaposan megmossuk, lecsepegtetjük és vékony csíkokra felaprítjuk.
Miután a tésztánk megkelt, kinyújtjuk és rászórjuk a felaprított medvehagyma felét. Feltekerjük, újra kinyújtjuk és a két oldalát egymásra hajtogatjuk. Meleg helyen 20 percig újra kelesztjük (szintén folpackkal letakarva.)
Miután másodszor is megkelt újra kinyújtjuk, rászórjuk a medvehagyma másik felét, feltekerjük, végül ujjnyi vastagra ismételten kinyújtjuk. Tetejét egy kés segítségével berácsozzuk. Pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk és egy sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk őket. Egy egész felvert tojással lekenjük a tetejüket.
200 ° C fokra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük, amíg szépen megpirulnak.
Megjegyzés:
Valójában nem olyan bonyolult és nehéz elkészíteni, mint ahogy az első olvasatra tűnhet...
Ha a tésztánk szépen megkelt, akkor könnyű vele dolgozni, hipp-hopp ki lehet nyújtani.
A titok abban van, hogy jó alaposan ki kell dagasztani. Én mindig kézzel dagasztom a tésztákat, kb. 5 percig. Ilyenkor garantáltan gyönyörűen megkel a tészta és könnyű vele dolgozni!
A recept forrása: Nagy Bandó András: Orfűi medvehagyma kincseskönyv (Szamárfül Kiadó)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése