2013. augusztus 20., kedd

Mandulakrémes-barackos pite

 Hozzávalók
- a pite alaphoz:
  • 20 dkg liszt
  • 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 7 dkg porcukor
  • fél csg sütőpor
  • 1 tojássárgája
- a töltelékhez:
  • 8 dkg cukor
  • 2 tojás
  • 12 dkg vaj
  • 15 dkg darált mandula
  • szeletelt őszibarack
Elkészítése:

Először a pite alapját készítjük el. Ehhez  a lisztet a porcukorral és a sütőporral elvegyítjük. Ehhez hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját és jó alaposan összedolgozzuk. Az így elkészült tésztát egy vajjal enyhén kikent piteformában szépen elegyengetjük (annyira lágy a tészta, hogy szerintem egyszerűbb kézzel elegyengetnia a formában, mint nyújtogatni a deszkán és bepiszkolni azt...).
Negyed órára a hűtőbe tesszük pihenni.

Melegítsük elő a sütőt kb. 200 °C fokra. 
Miután a tésztánk kicsit megpihent, rakjunk rá egy jó nagy darab sütőpapírt, és öntsük ki a formát valamilyen hüvelyessel (én lencsével szoktam). Ettől nem fog felpúposodni a tésztánk. Ez az ún. vakon sütés.
Tehát süssük a tésztánkat így kb. 15 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.

Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a tojásokat a porcukorral egy robotgép segítségével jó habosra felverjük. Majd hozzáadjuk az olvasztott (de nem forró) vajat és a darált mandulát. Jó alaposan kidolgozzuk és a kihűlt piténkre öntjük, szépen elegyengetjük. 
Belenyomkodjuk a szeletelt barackokat és addig sütjük, míg szép aranyszínű nem lesz. (200° C fokos sütőben kb. 30 perc.)

A recept forrása: Nők Lapja Konyha 2013. július-augusztus.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése