- a pite alaphoz:
- 20 dkg liszt
- 15 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 7 dkg porcukor
- fél csg sütőpor
- 1 tojássárgája
- 8 dkg cukor
- 2 tojás
- 12 dkg vaj
- 15 dkg darált mandula
- szeletelt őszibarack
Először a pite alapját készítjük el. Ehhez a lisztet a porcukorral és a sütőporral elvegyítjük. Ehhez hozzáadjuk a vajat és a tojássárgáját és jó alaposan összedolgozzuk. Az így elkészült tésztát egy vajjal enyhén kikent piteformában szépen elegyengetjük (annyira lágy a tészta, hogy szerintem egyszerűbb kézzel elegyengetnia a formában, mint nyújtogatni a deszkán és bepiszkolni azt...).
Negyed órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Melegítsük elő a sütőt kb. 200 °C fokra.
Miután a tésztánk kicsit megpihent, rakjunk rá egy jó nagy darab sütőpapírt, és öntsük ki a formát valamilyen hüvelyessel (én lencsével szoktam). Ettől nem fog felpúposodni a tésztánk. Ez az ún. vakon sütés.
Tehát süssük a tésztánkat így kb. 15 percig, majd vegyük ki a sütőből és hagyjuk kihűlni.
Amíg a tészta hűl, elkészítjük a tölteléket.
Ehhez a tojásokat a porcukorral egy robotgép segítségével jó habosra felverjük. Majd hozzáadjuk az olvasztott (de nem forró) vajat és a darált mandulát. Jó alaposan kidolgozzuk és a kihűlt piténkre öntjük, szépen elegyengetjük.
Belenyomkodjuk a szeletelt barackokat és addig sütjük, míg szép aranyszínű nem lesz. (200° C fokos sütőben kb. 30 perc.)
A recept forrása: Nők Lapja Konyha 2013. július-augusztus.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése