- a pite alaphoz:
- kb. 1,5 bögre finomliszt (nagyobb méretű bögre)
- 1 csipet só
- 5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 2 ek. kristálycukor
- 2 kisebb méretű tojás
- pár csepp rumaroma
- kb. 60-80 dkg szilva
- fél bögre cukor
- 2-3 kk. fahéj
- 1 bourbon vaníliás cukor
- 3 tojássárgája
- fél bögre tejszín
A tésztához a száraz hozzávalókat elkeverjük, majd ezután a nedves hozzávalókkal együtt is jó alaposan összedolgozzuk. (Ha szükséges, adhatunk még hozzá lisztet.) Kis cipót formálunk belőle és folpackba csomagolva kb. 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Amíg a tésztánk pihen, addig előkészítjük a tölteléket.
Ehhez a szilvákat jó alaposan megmossuk, majd félbe, vagy negyedbe vágjuk őket.
Miután a tésztánk megpihent, előmelegítjük a sütőt kb. 180 °C fokra.
A pite tésztát egy enyhén kivajazott szögletes formájú tepsiben (kb. 20x30 cm-es) szépen elegyengetjük úgy, hogy legyen egy kis pereme is (kb. 1,5 cm).
Egy villa segítségével megszúrkáljuk a tésztánkat, hogy ne púposodjon fel sütés közben.
A felszeletelt szilvákat szépen elrendezzük a tésztán, majd megszórjuk a cukor felével, a bourbon vaníliás cukorral és a fahéjjal.
Sütőbe tesszük és kb. 30 percig elősütjük.
Amíg a tésztán sül, addig elkészítjük a további tölteléket is.
Ehhez a tojások sárgáját a tejszínnel és a maradék cukorral jó alaposan kikeverjük.
Mikor a tésztánk már elősült, ráöntjük a tejszínes, tojásos, cukros keveréket is, majd vissztesszük a sütőbe és addig sütjük, amíg a töltelék már éppen csak remeg.
Miután a pite kisült, hagyjuk kicsit még hűlni, mielőtt szeletelnénk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése